25 november 2004

James Joyce Odysseus #2639

Titel Odysseus
Orginaltitel Ulysses
Författare James Joyce
Översättare Thomas Warburton
Böcker kvar 2639

Det tog en jävla massa år att läsa boken. Jag köpte den när den kom ut på pocket för första gången. Hon som var butikschef för Akademibokhandeln på Örebro Universitet var alldeles eld och lågor och jag rycktes med. Läste första kapitlet med en gång men la därefter ifrån mig den i något år.

Då upprepade jag övningen och läste första kapitlet. Den här gången stannade jag någonstans i andra. Jag kom fram till att jag hade för svårt att läsa den. Mina tankar hann vandra iväg på annat istället för att koncentrera sig på vad jag läste. Och persongalleriet var förvirrande att följa med i.

När jag började om igen i somras försökte jag vara ambitiös och följa läsningen med anteckningar. Ett träd över personer i boken och deras relationer sins emellan. Det blev dock snabbt för tråkigt, speciellt när jag hittade en utmärkt sådan på nätet.

Nu har jag äntligen kommit igenom den. Men nä. Jag gillade den inte. Passager, ja, men inte helheten.

Problemet är att jag känner mig lite korkad, som med alla viktiga verk jag inte uppskattar. Jag ser en del av vad som influerat, men för boken självt har jag svårt att ha överseende.

Formen är hela tiden viktigare än innehållet. Strömmen av medvetande är delen som fungerar bäst, men att byta stil för varje kapitel fungerar ganska dåligt. Vissa passager är mest krystade i sin stilistik, formen är överstående innehållet.

Sen känner jag att jag saknar vissa nycklar till boken också. Jag kan inte göra några kopplingar till ”Ilidaden” eller ”Odyséen” och kan inte sätta in Joyce i relevant sammanhang litteraturhistoriskt heller.

Jag hoppas nästan få ut mer av boken när jag läser om den i fortsättningen än vad jag fick av att läsa den.

Publicerat: torsdagen 25 november, 2004 klockan 19:49.

Kategori: 2652 böcker kvar.