4 november 2004

#

HCE urval
Hans-Christer Ericson
9172032154
Friends of ED
Paperback
Slottsgatan
2004-09-16
#2641
Adlibris
Bokus
Amazon UK

En mycket märklig bok. Det är en självbiografisk bok. Det är en diktsamling. Det är en designbok. Allt i ett.

Den består av ett urval ur HC Ericsons produktion – material från ”Ordbilder”, ”Isoleringslager”, ”Reningsverk” samt illustrationer från hans portfölj. I förordet berättar Ingrid Elam om när hon tillsammans med HC Ericson pratade om bokutgivning när han berättar att han tycker om pocketformatet, men att det är för fult. Inte omslaget, utan inlagan.

Tillsammans har det gjort något väldigt speciellt. En bok där jag minut för minut ändrade mig om formen eller innehållet var det viktigaste i boken. Och slutsatsen är den som det måste bli: Både och.

FN sa alldeles nyss när jag förberedde en presentation för en ledningsgrupp här på jobbet att: Design är ett verktyg för att få ut information, fast hon formulerade det mycket bättre.

Man skulle kunna argumentera för att vissa designinriktningar inte håller med, som till exempel den som David Carson (vilket påmminer mig om att jag vill köpa ”Probes”: citat från Marshall McLuhan, designad av Carson) varit framträdande i med sin form, för till exempel utdöda kulturtidningen Raygun. Men det är fel även där, för där var formen en del av innehållet och alltså information. Design har oftast inte den rollen, men den kan ha den.

Hur som, trevlig upplevelse. Dessutom är det trevligt med en designbok prissatt som en pocket (ehum, det är ju en pocket …). Jag vill kolla upp mer som han gjort. ”Corpus” nästa kanske?

Publicerat: torsdagen 4 november, 2004 klockan 15:39.

Kategori: 2652 böcker kvar.