15 december 2004

#

Da Vinci-koden
Dan Brown
9100102970
Albert Bonniers Förlag
Inbunden
Karbenning (På tåget från Gävle)
2004-12-14
#2637
Adlibris
Bokus
Amazon UK

Jag fascineras alltid av när något blir sådant allmängods som ”Da Vinci-koden” blivit. När jag träffade JG för några veckor sedan berättade han att flera människor kommit fram till honom på stan när han gått med boken under armen. Och när händer det? Vad är det som händer när det blir en sådan kanon? Boken har ju inte ens kommit ut i pocket ännu. Massor massor massor av Svenskar har köpt boken inbunden. I och för sig billigt som fan, eftersom de kunnat masstrycka den så. Men ändå.

Samma Gävle-resa som när jag träffade JG gick jag förbi två personer som läste Dan Brown, medan jag gick av tåget, alltså på vägen genom en halv tågvagn.

Det är väl kombinationen av spänning, lite religion och lite sköna konspirationsteorier som gör det. Men jag har svårt att bli riktigt begeistrad. Visst, det är schysst. Som en hollywood-thriller med Denzel Washington. Lagom spännande, fast-paced. Jag tänkte att JG överdrev när han sa att det är en cliff hanger i varje kort kapitel, men han hade ju faktiskt rätt. Det är lätt att läsa vidare då. Men samtidigt är det inte heller förvånande. Alltså, jag blir aldrig förvånad i boken. Istället förväntar jag mig quirks och twists. Och då är de inte lika roliga.

Frågor: Hur många Google-frågor har boken orsakat? Spelar det någon roll om något är så sant som Dan Brown själv hävdar?

Publicerat: onsdagen 15 december, 2004 klockan 23:27.

Kategori: 2652 böcker kvar.