6 januari 2005

#

Lust
Elfriede Jelinek
9137127519
Forum
Inbunden
Slottsgatan
2004-12-30
#2635
Adlibris
Bokus
Amazon UK

Om hennes texter är kompositioner så är ”Lust” en mordballad. Verser som kallt, långsamt och smutsigt berättar ett händelseförlopp. Refrängen består av kletiga, otrevliga knull som stånkas fram. Bilderna från refrängen liknar stumfilmstidens samlagsscener där penetrationen bytts ut mot ett lok på väg in i en tunnel, fast tvärtom. I ”Lust” är det istället extremt explicit men tåget är utbytt mot någon frejdig beskrivning av en manslem och dess möte med snippan (eller vad var det nu som vann i Värsta språket?

Lusten är rå och föraktfull, utan kärlek. Till och med när man tror hon närmar sig kärleken så upprepas bara refrängen igen.

Jelinek är obehaglig. Det här är så långt ifrån en feel-good-movie som man kan komma. Jag tror jag måste läsa fler av hennes böcker. Men jag väntar en stund.

Publicerat: torsdagen 6 januari, 2005 klockan 03:42.

Kategori: 2652 böcker kvar.