21 februari 2005

Björn Ranelid David Puma och drottning Silvia #2631

Titel David Puma och drottning Silvia
Författare Björn Ranelid
Böcker kvar 2631

Jag hade två Ranelid-böcker på inköpslistan. Dels den här, på grund av Peter Dahlgrens recension där han refererade boken, dels Bär ditt barn som den sista droppen vatten Kvinnan är första könet, på grund av Ranelid-Skugge-fejden.

Jag valde David Puma och drottning Silvia för jag tänkte att jag aldrig skulle kunna komma förbi min ovilja mot Ranelid med den andra, den kändes för infekterad. Det var svårt även med David Puma, för varje gång jag tog upp den i början tänkte jag på glansiga läppar och vitt linne. Men det kom jag över till slut.

Vad jag däremot inte kom över var känslan över hur äcklig Björn Ranelid är. Hela boken genomsyras av dumhet, von Oben-perspektiv och förhärligande av horan. Texten är fördomsfull, snuskhumrig och oidipal. Greppet, att David Puma skriver ett brev till drottningen, känns bara krystat. Som en tonårings misslyckade försök att ta ett nytt grepp. Och ärligt talat vet jag inte vem som tänkt på sin mammas bröst på det sätt som David Puma gör eller som skulle beskriva dem som han gör, om och om igen. Den enda som verkar vara ärligt fokuserad vid dem är just Björn Ranelid. Vad det säger om honom och hans förhållande till sin mor vill jag inte ens tänka på. Ranelids sätt att tackla invandringen och utanförskapet tyder bara på dumhet och en oförmåga att sätta sig in i någon annans situation. Prosan sen, som ska vara så fantastisk hoppas jag är trist på grund av Davids perspektiv. Annars är jag inte imponerad.

Vilken bok borde jag läst? Den han fick Augustpriset för? Vilken skulle få mig att tycka mindre illa om honom? Questions, questions. Jag tycker det finns passager som är sympatiska, men som helhet blev jag mest äcklad och arg.

Uppdatering (2005-02-23)

Andy rättar mig. Jag menade rätt, skrev fel. Det jag skulle skriva om Bär ditt barn som den sista droppen vatten var att det känns tråkigt att första delen av David Puma och drottning Silvia inleds med ett citat med just den meningen. Du ska bära ditt barn som den sista droppen vatten i öknen. Fantasilöst sa Bill. Trist sa Bull.

Publicerat: måndagen 21 februari, 2005 klockan 18:18.

Kategori: 2652 böcker kvar.

  • Andy

    En rättelse. Det är ”Kvinnan är första könet” som är infekterad av Skugge. Fast kontexten är nästan allt, eller hur? Jag såg han återigen häromveckan förarga sig över de som skriver ”ondskefulla saker” om honom..vad säger man – brist på självdistans?

  • Andy

    En rättelse. Det är ”Kvinnan är första könet” som är infekterad av Skugge. Fast kontexten är nästan allt, eller hur? Jag såg han återigen häromveckan förarga sig över de som skriver ”ondskefulla saker” om honom..vad säger man – brist på självdistans?

  • Andy: Tack.

  • Andy: Tack.