8 mars 2005

Ulla-Carin Lindquist Ro utan åror #2630

Titel Ro utan åror
Undertitel En bok om livet och döden
Författare Ulla-Carin Lindquist
Böcker kvar 2630

Ro utan åror känns som en fördjupning av Andreas Franzéns dokumentär om Ulla-Carin Lindquist Min kamp mot tiden, men det är väl tvärtom. Eller rättare sagt, filmen är en sammanfattning. Ro utan åror är en varm, sorgsen bok om att försöka avsluta. Om känsla av otillräcklighet och rädsla för att vara sämre än man kan. Men också ett medel att hålla ångesten borta.

Hon porträtterar allt så känsligt. Middagen när Aktuellt-medarbetarna kommer till Ulla-Carin och utan att hon egentligen kan delta njuter hon av att de andra är där och att de har roligt tillsammans. Det känns tryggt på något sätt. Hennes språk är lite kallt konstaterande hela tiden, men hennes känslor finns mellan raderna. Mot slutet av boken och hennes liv är språket kargare, kortare men aldrig tråkigt språk. Det kanske mest beror på vetskapen om hennes situation. Men …

Det var ett vackert terapeutiskt program och det är en vacker terapeutisk bok om långsam frustrerad död i ALS. Men också om att på sätt och vis komma till ro med sin verklighet.

Måste vara fördjävligt att vara så medveten om att tiden rinner bort.

Publicerat: tisdagen 8 mars, 2005 klockan 19:26.

Kategori: 2652 böcker kvar.