27 juli 2005

Khaled Hosseini Flyga drake #2621

Titel Flyga drake
Orginaltitel The Kite Runner
Författare Khaled Hosseini
Översättare Johan Nilsson
Böcker kvar 2621

Det är för såna här böcker jag vill vara med i en bokklubb. För Flyga drake är verkligen en sån bok som jag aldrig skulle plockat upp i en affär, om jag inte fått tips om den från någon. En pojke med en drake i handen, tagline i omslagets nederkant som lyder En skakande berättelse om en pojke från Afghanistan. Jag fick den av misstag. För att jag glömde ändra månadsbok i Pocketklubben. Skakande berättelser får mig alltid att rygga. Det brukar alltför ofta vara smetigt och trist. Men …

Flyga drake är berättelsen om Amir som växer upp i ett Afghanistan i tiden innan Sovjetunionen invaderar Afghanistan. Slående är hur Khaled lyckas sätta mig som läsare in i platser och händelser med en närvaro få förunnat, mycket tack vare hans inblandning av persiska i språket. Många gånger blir ett annat språk i flödande text nästan ett avbrott i diegesen, men här görs översättningarna snabbt den första gången ett uttryck används för att sedan endast kvarstå som persiska begrepp i resten av historien.

Men en afghansk flicka – åtminstone om hon var anständig och mohtaram – skulle aldrig fråga sin far om en ung man, såvida inte mannen i frågar var en khastegar, en friare, som hade gått anständigt till väga och skickat sin far att anhålla om flickans hand.

Flyga drake, s 147

(Ett ganska trist exempel, men det var det första jag hittade.)

Vilket också är det andra som sätter mig in i och gör berättelsen trovärdig. Nog för att jag aldrig skulle kunna få se alla märkliga seder och traditioner i ett normalt afghanskt liv på något annat sätt och därför får lita på Khaled Hosseini.

Technoratietiketter: , , ,

Publicerat: onsdagen 27 juli, 2005 klockan 16:56.

Kategori: 2652 böcker kvar.

 • Elma

  Jag har också läst boken Flyga drake av Khaled Hosseini. En skakande berättelse om en värld som vi aldrig kunnat föreställa oss vara så grym. Författaren är ett geni. Han skriver med detaljerat och med mycket känslor.

  En av de bästa och mest ”välskrivna” böckerna jag någonsinn läst!

 • Elma

  Jag har också läst boken Flyga drake av Khaled Hosseini. En skakande berättelse om en värld som vi aldrig kunnat föreställa oss vara så grym. Författaren är ett geni. Han skriver med detaljerat och med mycket känslor.

  En av de bästa och mest ”välskrivna” böckerna jag någonsinn läst!

 • Samuel Meyer

  jag har också läst denna boken men läste den på engelska. Och detta var en av de bästa jag läst, jag är i och för sig bara strax arton men jag har läst mycket hela mitt liv och denna boken fick jag rekomenderad av min lärare. Och den slog alla rekord. För er som inte gjort det, läs den, det är värt det. Ska köpa den till min mamma och min syster på svenska också =)

 • Samuel Meyer

  jag har också läst denna boken men läste den på engelska. Och detta var en av de bästa jag läst, jag är i och för sig bara strax arton men jag har läst mycket hela mitt liv och denna boken fick jag rekomenderad av min lärare. Och den slog alla rekord. För er som inte gjort det, läs den, det är värt det. Ska köpa den till min mamma och min syster på svenska också =)

 • någon

  Bästa boken någonsin..har aldrig läst något bättre..min bibliotekarie rekommederade o jag tänkte men jag orkar inte läsa den..efter några sidor läsande kunde jag inte få bort boken..Den första boken jag fick tårar till…jag har läst den 3 gånger men den är lika spännande varje gång..Jag beundrar Khalids sätt att skriva den, så djup o med så starka känslor.

 • någon

  Bästa boken någonsin..har aldrig läst något bättre..min bibliotekarie rekommederade o jag tänkte men jag orkar inte läsa den..efter några sidor läsande kunde jag inte få bort boken..Den första boken jag fick tårar till…jag har läst den 3 gånger men den är lika spännande varje gång..Jag beundrar Khalids sätt att skriva den, så djup o med så starka känslor.

 • marius

  ska fatta mig kort och uttrycka samma sak, en av de bästa böcker jag läst.

 • marius

  ska fatta mig kort och uttrycka samma sak, en av de bästa böcker jag läst.

 • LISA

  jag är bara 15, men trots det får jag hålla med er andra, det va en väldigt bra bok.så om ni känner er för unga, ge den en chans ändå.

 • LISA

  jag är bara 15, men trots det får jag hålla med er andra, det va en väldigt bra bok.så om ni känner er för unga, ge den en chans ändå.

 • Fa

  vad heter den på engelska?

 • Fa

  svara nu”!

 • Hold your horses. Den heter The Kite Runner.