11 juli 2005

#

Titel: Mayada – dotter av Irak
Originaltitel: Mayada – Daughter of Iraq
Författare: Jean Sasson
Översättare: Joakim Sundström
ISBN: 9146211934
Förlag: Wahlström & Widstrand
Format: Pocket
Utläst (var, datum): Slottsgatan, 2005-06-21
BKTJD:
Köp: Adlibris / Bokus / Amazon UK9146211934

Abu Ghraib är det enda jag egentligen tänker på när jag läser Mayada – dotter av Irak. USA använde Iraks frihet som främsta skäl, framför allt i efterhand, som det som skulle legitimera invasionen av Irak. Man skulle lära Irak frihet och demokrati.

Om man ska sätta sig på en hög häst måste man kräva ännu högre standarder för sig själv. Man var tvungen att vara en motsats till Saddam Husseins Abu Ghraib och andra fängelser som Baladiyat där Mayada satt för att visa sig som ett alternativ och inte bara en i raden av förtryckare som förstört Irak.

Boken är en sörja av antingen usel översättning, men antagligen av den tråk som Jean Sasson i vanliga fall skriver. Hon har valt att dramatisera den på ett ganska meningslöst sätt vilket gör att den känns så fånigt långt ifrån sanningen, trots att den antagligen bygger mycket på åtminstone en version av sanningen.

Alltför mycket stinker av tillrättalagda åsikter och pådyvlande åsikter. Men det är ändå en skildring av den ondska som skapas i diktaturer. Om man tillåter sig att sila lite.

Svenska Dagbladets recension säger ganska mycket om varför jag aldrig kommer prenumerera på den tidningen förresten.

Technoratietiketter:

Publicerat: måndagen 11 juli, 2005 klockan 21:54.

Kategori: 2652 böcker kvar.

  • Ajiin

    Alltså fyfan vilka kommentarer om denna bok. den är ju en mkt läsvärt bok faktiskt o du har ingen anning om vad du snackar om. boken berättar allt som hände i irak den tiden för att folk inte ska glömma alla de oskyldiga människaor som dog för ingenting. bara för att du inte har en anning om hur det är att lev i rädsla så har du fan ingen rätt och trycka ner på denna Bok. den handlar ju faktiskt om vad en kvinna Och massaor av andra människor fick gå igenom. har du ingen medlidande eller läste vi samma bok. för att ja tyckte allt i boken var bra och om jag förstod allt så borde väll fan du oxå förstå det.

    Av en väldigt árg beundrare av boken // Ajiin

  • Ajiin

    Alltså fyfan vilka kommentarer om denna bok. den är ju en mkt läsvärt bok faktiskt o du har ingen anning om vad du snackar om. boken berättar allt som hände i irak den tiden för att folk inte ska glömma alla de oskyldiga människaor som dog för ingenting. bara för att du inte har en anning om hur det är att lev i rädsla så har du fan ingen rätt och trycka ner på denna Bok. den handlar ju faktiskt om vad en kvinna Och massaor av andra människor fick gå igenom. har du ingen medlidande eller läste vi samma bok. för att ja tyckte allt i boken var bra och om jag förstod allt så borde väll fan du oxå förstå det.

    Av en väldigt árg beundrare av boken // Ajiin