29 augusti 2005

#

Titel: Jag och extra allt
Originaltitel: Don’t eat this book
Författare: Morgan Spurlock
Äversättare: Stefan Lindgren
ISBN: 9146212116
Förlag: Wahlström & Widstrand
Format: Häftad
Utläst (var, datum): 2005-08-02, Slottsgatan
BKTJD: 2618
Köpt: Tjuvlånad från dagensbok.com

Köp: Adlibris / Bokus / Amazon UK (Originalspråk)

Jag läste boken före jag såg filmen, men har sett den sen dess (brafilm). Boken känns inte riktigt lika slarvig som filmen gör. Och den utvecklar lite mer.

Framför allt är det intressant att läsa om effekterna av filmen, Fast Food Nation och andra som uppmärksammat frågan de senaste åren.

Framför allt ur ett marknadsekonomiskt perspektiv. De hittar alltid tillbaka till våra plånböcker. Hur många produkter har inte lanserats i år utan tillsatt socker? Nu med fullkorn?

Som The Economist påpekade var ingenting av detta en betydande omsvängning för McDonald’s grundläggande mission att vända hamburgare. ”Sallader sänder ett budskap till miljontals kunder: det är nu acceptabelt att äta på McDonald’s igen eftersom menyn är ‘hälsosammare’ — även om den stora majoriteten fortfarande beställer en hamburgare och pommes frites.”

Hälsa genom blotta samröret med sallad igen. Redan genom att sälja sallader får de ju folk att tro att på något magiskt sätt, genom grönsaksosmos, allting annat på deras syltor blivit nyttigare. Artikeln i The Economist fortsatte:

”Det är ingen tvekan om att vi tjänar mer pengar på att sälja hamburgare och ostburgare”, säger Matthew Paull, McDonald’s chefsekonom. Försäljningsökningen drivs, säger han, av ”gloriaeffekten” av att hälsosammare mat dyker upp på menyn …

Jag och extra allt, s 265-266

Till och med gloria-effekten är antagligen kalkylerad.

Förresten, att en sorts flingor nu har lågt sockerinnehåll betyder i bästa fall att de bara är lite mindre skadliga. Bara för att de mexikanska kött- eller kycklingrätterna eller glassen är ”kolhydratfattig” är det inte säkert att man kan proppa i sig och ändå gå ner i vikt.

Inget bolag erbjuder dessa nya ”förbättrade” produkter för att de bryr sig om din hälsa. De bara reagerar på förändringar på marknaden och konkurrerar med varandra om din uppmärksamhet. Affärer är affärer.

Ibid, s 274

En sak som känns slarvig i filmen är hur han hanterar Subway-killen. I filmen är det som hämtat från ett Subway-pressmeddelande. I korthet: Fet kille blev smal på Subway-mackor. Filmen visar honom på ett Subway-event där han traditionsenligt får visa upp sina brallor. Men de nämner inte alls vad han gjort för skillnad, förutom att byta diet. Snubben hade börjat träna. Ett ganska ambitiöst program. Så Subway-målen han åt varje dag hade inte så mycket med hans förändring att göra. I boken har Morgan gjort lite mer research och visar dessutom upp andra Subway-mackor med mer än ett dagsbehov av kalorier.

Egentligen har jag problem med fokuset på vikt och smal. Men jag har ännu större problem med hälsoproblemet motsatsen leder till. Jag vill inte vara en del av eskalerande sjukhuskostnader på grund av slarvig livsföring. Jag slutade inte röka för att jag tyckte det var äckligt. Jag slutade inte snusa (igen) för två veckor sedan för pengarnas skull. Jag gick inte med i Viktklubben för att bli snygg.

Det låter ju extremt högfärdigt. Men ett av mina största motiv för förändring är samhället. Samhället ska inte bära sjukhuskostnader som jag orsakat genom sånt jag kunnat låta bli. Att vara en bättre förebild för JN och JNjr i andra hand och min hälsa i tredje. Kanske lurar jag mig själv. Men när jag försöker analysera mig själv landar jag där.

Problemet med att ta ställning är att det, på sätt och vis, lägger en börda på omgivningen. Jag har varit involverad i alldeles för många samtal om vikt de senaste månaderna. Och jag vrider mig lika obekvämt i stolen varje gång. Jag gör mina val och de är mina. Jag vill inte lägga börda på någon annan, egentligen. Och jag blir en del av smalkulturen oavsett vad jag lurar mig själv att mina principer lutar sig på. Och frågan är komplex då både arv och miljö styr vårt beteende.

Nästa ställningstagande bör väl hur som helst bli att knulla mer:

Om man livet i genom är riktigt sexuellt aktiv, och har sex tre-fyra gånger i veckan så halveras risken för en stroke.

Aftonbladet Rädd för höstförkylning? Ha sex! (2005-08-29)

Uppdatering (2006-05-04)

Inte för att han är ensam orsak till det här, men han är definitivt en del i det:

The nation’s largest beverage distributors have agreed to halt nearly all sales of sodas to public schools ‚Äî a step that will remove the sugary, caloric drinks from vending machines and cafeterias around the country.

[…]

The agreement should reach an estimated 87 percent of the public and private school drink market, Neely said. Industry giants Cadbury Schweppes PLC, Coca-Cola Co. and PepsiCo Inc. and the ABA have signed on. Officials said they hope companies representing the other 13 percent of the market would follow suit.

Publicerat: måndagen 29 augusti, 2005 klockan 15:30.

Kategori: 2652 böcker kvar.

  • Fifi

    Jag vill helst också slippa stroke. Ville bara säga det.

  • Fifi

    Jag vill helst också slippa stroke. Ville bara säga det.