9 september 2005

#

Titel: Harry Potter and the Half-Blood Prince
Författare: J.K. Rowling
ISBN: 074758110X
Förlag: Bloomsbury
Format: Inbunden
Utläst (var, datum): 2005-07-, Vättervikscampingen
BKTJD: 2619
Köp: Adlibris / Amazon.uk / Bokus

Det har blivit en semestertradition att läsa en ny Potter-bok på campingsemestern och den kom ju lägligt även i år. Jag kan inte hjälpa att känna att det är än mer en transportsträcka den här gången.

Och utan att försöka röja något så är slutet outhärdligt fånigt.

Men det var inte det jag funderade på när jag skulle posta det här nu på morgonen, två månader after the fact. Istället funderar jag kring iTunes-lanseringen av Potter-böckerna för nedladdningsköp:

JK Rowling har länge varit motståndare till att låta sina populära böcker om Harry Potter finnas tillgängliga för nedladdning i ljudformat. Nu har hon gett upp den kampen och samtliga böcker finns tillgängliga för nedladdning.

För det första: Varför har hon länge varit motståndare till det? Det verkar ju helt galet. Vad är problemet liksom? Om de säljs i ljudboksform på skiva lär det ju vara ett större problem att de rippas och läggs upp än om de säljs via DRM-förlamande butiker? Det måste väl rimligen vara så att hon tänkt sig att få en dos cash för att exklusivt lägga ut böckerna någonstans? Eller missar jag någonting?

Nu har ju Apple inte bara fått exklusivitet, de säljer dessutom en Harry Potter-iPod i begränsad upplaga med Hogwarts-emblemet. (Fast den verkar bara säljas till amerikanska kunder? Jag hittar den inte i svenska Apple Store.) Så det är väl lite extra cash där antar jag.

Men det jag inte kan komma över är priserna. Den senaste boken har inte dykt upp ännu i iTunes Music Store, men den förra Harry Potter and the Order of the Phoenix finns att köpa för 749 spänn. Jag upprepar: 749 spänn. På Amazon får jag köpa boken för 94 kr, cd-versionen för 772 kr och kassettversionen för 669 kr. Den första insikten är att ljudböcker är hutlöst dyra. Den andra är att det är helt galet att nedladdningsversionen kostar nästan lika mycket som cd-versionen och mer än kassettversionen. Det är ingen produktionskostnad per fil (och inläsningen är redan gjord), ingen materialkostnad, köpet medför ingen portokostnad, ingen lagerkostnad innan den säljs (ja, visst behövs det diskutrymme – men det är försumbart) och man kan sälja samma exemplar av produkten hur många gånger som helst utan att den slits eller blir mindre värd.

  1. Det är fin förtjänst på ljudböcker.
  2. Capitalism is indeed organized crime and we’re all victims.

Technoratietiketter: , , , ,

Publicerat: fredagen 9 september, 2005 klockan 10:44.

Kategori: 2652 böcker kvar.