13 oktober 2005

#

Titel: Blod och död
Författare: Jens Ganman
ISBN: 9137127284
Förlag: Forum
Format: Inbunden
Utläst (var, datum):
BKTJD: 2614
Köpt: Tjuvlånad från dagensbok.com
Köp: Adlibris / Bokus

Det här är en av de mest irriterande böcker jag läst klart. Jag snodde den ur bokhögen för dagensbok.com eftersom jag fått tips av MJ och DH om Mess att den var läsvärd. Varför inte försöka med uppföljaren?, tänkte jag.

Dum idé. Blod och död är smörja. Värsta sortens skit. Det känns som en bok skriven för kvällstidningslöpens skull. Inte för läsarna, för bokhandlare som ska sälja flera ex när Svensk författare hånar Tom Cruise! – Inga kommentarer, säger Tom. Hela boken är som en kvällstidningschock.

Naturligtvis har han dessutom försökt hänga på en annan trend utan att förstå hur den fungerar också. Bloggromaner har vi haft många i år, vad det verkar, men det här är ett kapitalt misslyckande att försöka efterlikna formen. Det känns bara oärligt och dumt. Lögnerna är för små (i uppräkningen av låtar dyker Povel Ramel upp i den amerikanska dokusåpan som boken utspelar sig kring), de populärkulturella referenserna som utger sig för att vara djupa är istället ytligt fåniga. Jens har dessutom försökt hålla boken aktuell och därmed refererat ganska närliggande händelser i kändisvärlden, men det gör också att han tappar perspektivet vilket också tvingar mig ur diegesen.

Jag vet inte om jag vågar läsa Mess efter det här. Blod och död är en av de sämsta böckerna jag läst på väldigt länge.

Publicerat: torsdagen 13 oktober, 2005 klockan 21:18.

Kategori: 2652 böcker kvar.

 • Björn Hagström

  Du kunde ju läst recensionen på dagensbok.com istället för att lyssna på konstiga förkortningar:
  http://dagensbok.com/index.asp?id=1717

 • Björn Hagström

  Du kunde ju läst recensionen på dagensbok.com istället för att lyssna på konstiga förkortningar:
  http://dagensbok.com/index.asp?id=1717

 • Johanna Werkundigliebe

  Du är rövlöjlig. Eftersom du inte skriver varför du boken är ”smörja” tänker inte jag heller gå in djupare på varför du verkar vara en individ vars största nöje är att invänta hemglass varje lördag.

 • Johanna Werkundigliebe

  Du är rövlöjlig. Eftersom du inte skriver varför du boken är ”smörja” tänker inte jag heller gå in djupare på varför du verkar vara en individ vars största nöje är att invänta hemglass varje lördag.

 • Jag tyckte jag för en gångs skull var ovanligt tydlig.

 • Jag tyckte jag för en gångs skull var ovanligt tydlig.