7 maj 2006

#

Titel: I cirkelns mitt
Originaltitel: Deception Point
Författare: Dan Brown
Översättare: Ola Klingberg
ISBN: 9100106062
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgiven: 2005 (2001)
Format: Inbunden
Utläst (var, datum): Slottsgatan, 2006-04-27
BKTJD: 2597
Köpt: Adlibris
Köp: Adlibris / Bokus / amazon.co.uk (Engelsk utgåva)

Jag ska väl nämna på en gång att den här texten innehåller en del spoilers för boken. Men i princip vet du redan allt jag kommer berätta om bokens innehåll jag kommer berätta, redan innan du fått reda på något alls om vad boken handlar om. Det ligger i popcornfilmromanens natur. Så on with it.

Dan Brown skriver som tonåringar skriver uppsatser. Ingen tanke får vänta med att tänkas. Ingen tråd får lämnas därhän för att den ska få växa av sig själv, i läsarens sinne. Allting måste berättas på en gång och de twists som kommer måste ändå antydas för att inga obehagliga överaskningar ska ske.

När den kvinnliga huvudpersonen Rachel Sexton först träffar det som vi alla förstår kommer bli hennes romantiska motpart får vi snabbt reda på varför den framgångsrike, snygge och charmiga Michael Tolland är singel, tillgänglig och i kraftigt behov av kärlek trots att inte ens han själv riktigt vet om det.

I Tvål! Kärlek, svek och härligt hat på teve hade Göran Everdahl ett bra ord för vad alla bokens alla kapitel avslutas med, jag tror han kallade det såpablicken. Ni vet den där blicken, musiken och vilande kameran som alla scenbyten i serier som Days of Our Lives avslutas med.

Men så vadå då? Jag gillar popcorn. Jag gillar hollywood-action. Jag gillar att bara bli underhållen. Ibland. Jag känner att jag hela tiden vill försvara det här beteendet. Lite som en knarkare som försöker hävda att det är OK med en till. Men jag står för det också. Fast det var ett samtal med Ola som övertygade mig att ta med två Dan Brown-böcker från bokrean när jag beställde sist. Jag är inte stark nog att synda själv. Men jag försöker.

Fast med det sagt så kan jag ändå inte hålla sig från att skratta när jag läser den allra sista sidan i boken. För presumtiva läsare kan jag säga att det här är det absolut värsta exemplet i hela boken. Så här dåligt är det inte annars. Men det här är fantastiskt och värt att lyfta fram i evighetens ljus:

Han kände Rachel dra honom mot sängen, och hon viskade mjukt i hans öra. ”Du tycker väl inte att fiskar är romantiska på riktigt?”
”Jo, det gör jag”, sa han och kysste henne igen. ”Och du skulle se maneternas parningsakt. Otroligt erotiskt.”
Rachel fick honom att lägga sig på rygg på tagelmadrassen och lade sin slanka kropp ovanpå.
”Och sjöhästar …” sa Tolland andlöst medan han avnjöt hennes beröring genom den tunna sidenpyjamasen. ”Sjöhästarna utför … en otroligt sensuell kärleksdans.”
”Nu räcker det med fiskprat”, viskade hon och knäppte upp hans pyjamas. ”Vad vet du om högtstående primaters parningsritualer?”
Tolland suckade. ”Jag håller tyvärr inte på med primater.”
Rachel drog av sig fotbollströjan. ”I så fall, naturkillen, får du lära dig illa kvickt.”

I cirkelns mitt, s 515

Publicerat: söndagen 7 maj, 2006 klockan 22:22.

Kategori: 2652 böcker kvar.