5 maj 2006

#

Titel: Extremt högt & otroligt nära
Originaltitel: Extremely Loud & Incredibly Close
Författare: Jonathan Safran Foer
Översättare: Hans-Jacob Nilsson
ISBN: 9113014374
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2006
Format: Inbunden
Utläst (var, datum): Slottsgatan, 2006-04-12
BKTJD: #2599
Köpt: Fått
Köp: Adlibris / Bokus / amazon.co.uk (På engelska)

När jag försöker sammanfatta mina tankar om Extremt högt & otroligt nära kommer jag tillbaka till ett stycke i Ola Larsmo:s DN-recension för en månad sedan:

”Allt är upplyst” passade väl in i den nya våg av yngre amerikansk litteratur […]: böcker som kan påminna om slutreor på alla idéer författaren någonsin haft, samtidigt som de är besatta av historiska sammanhang och pulsar genom drivor av ”dokumentära” fakta. Foers bägge romaner kan låta som om man kört Paul Auster, Douglas Copeland [sic] och Kurt Vonnegut i en mixer. Dokumentärnaivism, kanske.

DN Annekterade katastrofer (2006-03-13)

Det jag har svårt med med boken är Oskars ålder. Han är så lillgammal och företagsam att jag inte klarar av att komma till suspension of disbelief. Det jag till slut kom fram till var att det inte spelar så stor roll. Men det är ändå lite störande.

Det jag gillar mest med boken är dess multimediala anslag, såväl i typografi som i bildanvändning. Det känns som en bok som blickar ut från sina egna sidor. Inte första gången det gjorts, alls. Det är väl till och med ganska vanligt nu för tiden. Men det är sällan gjort så konsekvent som här.

Publicerat: fredagen 5 maj, 2006 klockan 00:10.

Kategori: 2652 böcker kvar.