16 augusti 2006

#

Titel: Gregorius
Författare: Bengt Ohlsson
ISBN: 9100108200
Förlag: Bonnier Pocket
Utgiven: 2004 (Utgåvan: 2005)
Format: Pocket
Utläst (var, datum): Äsön, 2006-07-27
BKTJD: 2591
Köpt: Pocketklubben
Köp: Adlibris / Bokus

Jag tänkte länge och väl efter jag läst Doktor Glas hur Bengt Ohlsson skulle beskriva Gregorius. Detta as till man, denna vämjelighet.

Det gick som en aha-upplevelse genom mig när det till slut gick upp för mig: sympatiskt.

Ja, han är fortfarande en ganska ond man som behandlar sin hustru väldigt illa. Det är fortfarande en man som beskrivs i smått pederastiska drag när han tidigt utser sin unga brud. Men han är också sympatisk.

Där jag efter Doktor Glas närmast såg något som liknade Jean-Baptiste Grenouille från Patrick Süskinds Parfymen ser jag nu en mycket mer levande och mångfascetterad man.

Jag tänker också på Gentlemen som jag ju också nyss läst, där Klas Östergrens karaktär skriver om Röda rummet lagom till dess 100-årsjubileum, precis som Bengt Ohlsson gjort. Ur helt andra vinklar, med helt andra perspektiv.

Publicerat: onsdagen 16 augusti, 2006 klockan 00:45.

Kategori: 2652 böcker kvar.