16 augusti 2006

#

Titel: Gentlemen
Författare: Klas Östergren
ISBN: 9100108030
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgiven: 1980 (Utgåvan: 2005)
Format: Inbunden
Utläst (var, datum): Slottsgatan, 2006-05-29
BKTJD: 2595
Köpt: Fått: Akademibokhandeln
Köp: Adlibris / Bokus

Jag läste mest Gentlemen som en föreberedelse för att läsa Gangsters, vilket säkert satt sina spår i läsupplevelsen. (Och jag funderar på om jag borde läst Röda rummet innan för att ta till mig eventuella kopplingar dit, då ju Klas Östergren [i boken] krönikerar bröderna Morgans öden och äventyr istället för att uppdatera Röda rummet som han kontrakterats för.)

Det jag funderar mest över när jag läser är folkrörelsernas död. Att vi inte är grupper längre, vi är nischer. Och att det känns sorgligt på sitt sätt. I individens rike är allt ensamt.

Men samtidigt vet jag ju att det där inte riktigt är sant heller. I gruppernas tyranni var individerna tvingade att passa in, i nischernas rike hittar man gemenskaper i det som passar. Jag tror det måste ske en utveckling som kan infoga solidariteten i fler enskilda ställningstaganden. Och jag tror pendeln kommer svänga tillbaka till något nytt och bättre. Men just nu … är det ganska kallt.

[Lite bloggmeta så tror jag att jag bytt från Alfakrull till Knuff för ISBN-aggregering nu. Även om jag gillar Alfakrull i princip är det många saker jag stör mig på, rent tekniskt. Och dessutom är den rätt livlös nu för tiden.]

Publicerat: onsdagen 16 augusti, 2006 klockan 00:32.

Kategori: 2652 böcker kvar.