20 november 2006

Neil Strauss Spelet #2586

Titel Spelet
Undertitel En inträngande analys av raggningsexperternas hemliga sällskap
Orginaltitel The Game
Författare Neil Strauss
Översättare Ingela Bergdahl
Böcker kvar 2586

När jag läste om och så småningom skrev om Jenna Jamesons självbiografi Att älska som en porrstjärna tänkte jag att den säkert skulle bli ett lika populärt inlägg som det jag en gång skrev om boken Fittor av Juan Manuel de Prada. Och jag fick rätt, men inte av det skäl jag trodde.

Kanske beror det på att Jenna är bättre sökmotoroptimerad än fittorna och att hon därför täcks upp av andra sajter än den här lilla ynkliga. Men mer intressant är att alla som kom till boken efter att ha googlat den kom dit på grund av Neil Strauss.

Och det ledde mig slutligen att införskaffa och läsa Spelet. Antagligen hade jag väl gjort det till slut ändå, men den artefaktstatus den verkar ha fått efter en så kort tid fascinerar. Titta bara på reaktionerna på en sågning av boken på dagensbok.com. Anna Larsson inte bara sågas, hon attackeras. Det finns något väldigt skört över pojkars reaktioner till den här boken. En vilja att det ska vara sant. En vilja att det ska hjälpa … oss.

Och det skulle säkert många av råden göra också, om man följde dem. Det går garanterat lättare att landa en brud om man pratar med dem än om man inte gör det. Sen tvivlar jag på att spelet kan eller bör spelas så fullt ut som grabbarna i Project Hollywood sägs göra. Boken ska vara självupplevd, men jag kan inte hjälpa att tvivla. Det är ganska god underhållning ändå. Särskilt i stunder som de när Courtney Love försöker leka husmor.

Den mest bestående tanken av alla från läsningen är att Tom Cruise borde göra allt i sin makt för att få Neil att skriva hjälpa till med en själv om honom. Efter alla misslyckade pr-historier gav Spelet mig lite ny respekt för Tomkat, något jag trodde var helt omöjligt nu för tiden. Neil beskriver honom som en alfahanne av rang som fullkomligt förödande tar över det rum han tar i besittning.

Som bok är Spelet tyvärr rätt trist. Och om den funkar som självhjälpsbok är jag inte intresserad av att ta reda på. Men hey, hjälper den till att höja självförtroendet för någon så fine. Bara de inte tror på kvinnobilden som målas upp så …

Publicerat: måndagen 20 november, 2006 klockan 21:52.

Kategori: 2652 böcker kvar.