7 september 2005

Siri Hustvedt Vad jag älskade #2616

Titel Vad jag älskade
Orginaltitel What I Loved
Författare Siri Hustvedt
Översättare Ulla Roseen
Böcker kvar 2616

Paul Auster är min favoritförfattare. Det jag gillar allra mest med honom är att hans böcker är så centrerade kring en idé som han sedan benar kring. Därför blev jag inte särskilt förvånad när jag, efter att ha läst ungefär halva boken, upptäckte att Siri är Pauls fru.

De har inga direkta likheter i stil, men i denna idé. I bokens inledning köper protagonisten Leo Hertzberg en tavla av Bill Wechsler som Bill beskriver som ett självporträtt. Det är ett verk i en svit där han har avbildat Violet Om jag minns rätt är det en ganska ekivok bild av Violet som håller en leksaksbil i handen. Den projiceringen eller överföringen av personligheten är central i boken. Frivillig, ofrivillig och omedveten. Dubbelhet. Violets forskningsobjekt ramar in tankarna och ger dem syre. Bills verk utvidgar dem. Leo betraktar.

Själva historien som byter karaktär ganska ordentligt efter hand är jag mindre intresserad av. Alltså, det är inte dåligt. Det är bara inte det viktiga. Utan att ha läst Bret Easton Ellis läser jag in blinkningar dit, från mitt rent populärkulturella intag av Ellis verk.

När jag var precis i slutet av boken började jag dyka djupare i Xiu Xiu:s nya skiva La F√¥ret. I låten Saturn inspireras Jamie Stewart av Goya:s Saturn som tas upp på flera ställen i boken. Även om Jamie verkar tolka tavlan galet. Det är fascinerande med sådana upplevelser. Den där funktionen som gör att man känner det som att man är i synk med världen, men i själva verket bara är mottaglig för referenserna just då. Jag tycker ändå att känslan är skön så jag väljer att inte analysera sönder den för mycket.

Uppdatering (2005-11-02)

Oj vad det här förändrar min bild av den här boken:

In 1998, Daniel Auster, the son of author Paul Auster, then 20 years old, was sentenced to five years probation in the Manhattan Supreme Court after pleading guilty to stealing $3,000 from the body of murdered drug-dealer, Angel Melendez. The Reuters report stated the facts, but what happened on the night of the killing is much more murky and unclear. Melendez was killed by New York ”club kid,” Michael Alig, who then cut up his body. And though Daniel was never implicated in the murder, he admitted to being in the apartment while it took place.

Eclectica Magazine Reflections on glass (2005-10)

Publicerat: onsdagen 7 september, 2005 klockan 23:53.

Kategori: 2652 böcker kvar.