27 januari 2006

Jenna Jameson & Neil Strauss Att älska som en porrstjärna #2606

Titel Att älska som en porrstjärna
Undertitel En sedelärande berättelse
Orginaltitel How to make love like a porn star: A cautionary tale
Författare Jenna Jameson & Neil Strauss
Översättare Niclas Nilsson
Böcker kvar 2606

Neil Strauss verkar ha fastnat i det där med att berätta dekadenta livshistorier. The Dirt är överlägset bäst hittills.

Att älska som en porrstjärna är i mångt och mycket en sorglig berättelse. Hon beskriver hur allt gått till och försöker få det att se ut som hon varit stark och gått genom det med högt huvud. (OK, hon är nere i skiten ibland. Men hon blir bara starkare. Ya know.) Men det är ju inte så. Hon har haft tur som överlevt. Man får lite ömhetskänslor för henne, men samtidigt är hon extremt osympatisk i stunder. Det är mycket droger, mycket våld (sexuellt som annat) och naturligtvis mycket sex.

Samtidigt kan jag inte låta bli att fascineras av henne. Hon har någonting. Star quality liksom. Och hon har lyckats med jävligt mycket, från i stort sett ingenting. Sista åren verkar hon haft rätt bra makt över sin karriär och sitt liv. Och det är väl lite respeck, som Ali G skulle sagt.

Och säkert har My Mäin Män Mäts påverkat min bild av henne också. Han var/är ju så fascinerad av henne. Jag kommer aldrig glömma den där nöjda minen han hade på den där bilden med Jenna i knät.

Det sämsta med boken är avsaknaden av metadata. Det är väldigt mycket bilder i boken. De flesta är på Jenna, men en tredjedel är på andra människor. Då och då sitter det en bildtext på bilderna, men alldeles för sällan. Det skulle göra boken bättre om man fick lite ansikten till personerna hon skriver om. Kanske förväntas jag ha koll på alla porrstjärnor, men jag har inte det. Jag känner igen några namn här och där och de flesta av rockstjärnorna runt omkring. Men jag skulle fortfarande vilja veta mycket mer om bilderna. Till och med bilderna på henne. De är liksom inte satta relaterat till innehållet på något sätt. Förutom vilka som är på bilderna skulle jag vilja veta, tid (åtminstone ungefärligt), fotograf och vart bilderna publicerats. Men jag får inte veta någonting. Kanske låter märkligt, det är ju trots allt mest utvikningsbilder på Jenna. Men när hon skriver om sina olika perioder i livet skulle man ju kunna få se om det syns också, nu finns ingen sån koppling. Det är synd.

Sen är boken alldeles för lång också. Men får man betalt per ord så …

Publicerat: fredagen 27 januari, 2006 klockan 23:10.

Kategori: 2652 böcker kvar.