5 april 2006

Edward Castronova Synthetic Worlds #2602

Titel Synthetic Worlds
Undertitel The Business and Culture of Online Games
Författare Edward Castronova
Böcker kvar 2602

Trots ett intressant ämne höll jag knappt på att komma igenom Synthetic Worlds. Problemet med hela boken, som Jonas Thente recenserade i DN 24:e februari (inte på nätet vad jag vet), är att den är på tok för tråkig.

Det är inte särskilt ofta som jag läser uppsatser som är roligare än boken som kommer efteråt för att samla ihop och klargöra. (Jaja, nu läser jag inte uppsatser som blir böcker så särskilt ofta heller, men ändå …) Grejen är att Castronova här har försökt få med alla i texten. Han tar varje fråga från grunden och gör exemplen generella, vilket gör allt så mycket mer livlöst.

I sina uppsatser har han tagit exempel från sitt eget spelande, det han upplevt. Mest från Everquest. I Synthetic Worlds tar han fiktiva exempel om tomtar och troll för att göra boken generell (och mindre tidssatt antar jag), men det gör exemplen fåniga och döda.

Det andra problemet är att han försöker ta varje ämne som kan tänkas finnas, istället för att fokusera sina tankar. Det är hur spelen fungerar, hur ekonomin fungerar, hur den fysiska världen förhåller sig till den virtuella, hur den fysiska världens myndigheter kan förhålla sig till den virtuella, lite till plus några framåtblickar. Det ger tådippningar och dessutom utvikningar i ämnen som han inte känns rätt för.

Hans working papers är så mycket mer fokuserade och tankeväckande. BH sa något om att den här boken kanske är till för beslutsfattare, mest. Men jag tror inte det. Beslutsfattare gillar inte heller tråkiga böcker.

Publicerat: onsdagen 5 april, 2006 klockan 20:45.

Kategori: 2652 böcker kvar.