8 oktober 2006

Jan Guillou Madame Terror #2587

Titel Madame Terror
Författare Jan Guillou
Böcker kvar 2587
Etiketter:

Jag trodde det här skulle bli riktigt olidligt när han hade tryckt in vilken usel hund George W. Bush är två gånger de första tjugo sidorna. Som tur är lät han de värsta klyschorna vila efter det.

Jag tyckte inte jag kunde låta bli när jag läst allt annat, inklusive den usla lilla Hamlon, i serien. (Jag märker att jag fortsätter försöka försvara mig själv när jag läser sån här litteratur. Jag har helt enkelt inte ryggrad nog att stå för att jag gillar det här. Märkligt av mig.) Och som vanligt är Guillou en effektiv berättare. Det är inte så många överraskningar, men heller ingen riktig dötid. En klassisk agentroman, helt i formeln. Hjältarna är hjältemodiga, motståndarna är korkade.

Guillous egen stjärtighet lyser igenom lite för mycket här bara, något som han lyckades dölja bättre i Arn-serien – även om tjyvnypen var riktade åt precis samma håll nu som då (framför allt i Tempelriddaren). Jag vet inte om jag var för ung för att se det förr, men jag störde mig inte lika mycket på det då i alla fall.

Men det sämsta med boken är omslaget. Kaj Wistbacka har illustrerat omslaget, precis som vanligt – men med en mycket sämre idé än tidigare. Men det är framför allt Arne Öström Ateljén som misslyckats med formgivningen. Det är så uselt att jag blir upprörd. Boktiteln satt i ett barnsligt typsnitt som jag skulle vilja namnge till Comic Arab. Eftersom det ser ut som en Comic Sans med smak från arabiska skrivtecken. Talanglöst. Det är väl dessutom samma grupp som illustrerat, formgivit och misslyckats med alla omslag till nyutgåvorna av Hamilton-böckerna på Piratförlaget.

Publicerat: söndagen 8 oktober, 2006 klockan 15:42.

Kategori: 2652 böcker kvar.