22 november 2006

David Allen Getting Things Done #2584

Titel Getting Things Done
Undertitel How to Achieve Stress-free Productivity
Författare David Allen
Böcker kvar 2584

Jag har haft en extremt tung arbetsperiod under hösten, mest beroende på min egen oförmåga att få saker gjort. Därför beställde jag i september den här boken och läste den och försökte implementera en del av idéerna under projektens gång.

Nyckeln till Allens modell är att sätta handlingar till allt som pågår i ens liv, allt ifrån privata projekt om att rensa i garderoben till att lansera Ärebro Konserthus nya webbplats. Men till och med innan det ska allt samlas in och sedan göras (direkt), skjutas upp, delegeras eller släppas helt.

En viktig poäng är att det är nästa handling som ska göras något med, inte projektet i sin helhet (ett projekt är något med flera handlingar i, även om det är litet så det bara innehåller två handlingar). Poängen är att röra sig framåt, även om det känns som det stora hela är ett ogenomträngligt monster.

Naturligtvis har jag ännu inte haft tid att implementera hela modellen, men jag planerar att göra det framåt juletiden.

Det ska tilläggas att det är en hel del hajp kring GTD-modellen, vilket bländar en del. Men det spelar inte så stor roll. För David själv rekommenderar att man använder roliga saker för att motivera sig att få saker gjort. Som att skaffa en ny rolig gadget för att hantera listor (som en Palm Pilot [hey, boken är skriven på det tidiga 2000-talet]).

Mig har det fått att köpa en värdelös programvara, som jag hoppas blir bättre när barnsjukdomarna är borta (det är bara att titta på hur långsamt bakgrundsbilden på hans sajt laddas för att se vad som är problemet med hans program.

Jag tror jag ska försöka börja på papper helt enkelt. Och det är också så jag försökt börja implementera saker så smått.

Det som är roligt med hajpen är att det finns ganska mycket material på nätet. 43 Folders med dess podradiokanal (särskilt serien Productive Talk med David Allen själv) och Wiki, David Allen Company har en del material att ta del av.

Publicerat: onsdagen 22 november, 2006 klockan 19:17.

Kategori: 2652 böcker kvar.