20 november 2006

Cory Doctorow Eastern Standard Tribe #2585

Titel Eastern Standard Tribe
Författare Cory Doctorow
Böcker kvar 2585

Efter att ha läst om och av Cory Doctorow på nätet i flera år och efter att dessutom ha citerat från boken vid ett flertal tillfällen (när jag skrivit om nedladdningsmarknaden, utan att egentligen vetat vad jag pratade om annat än det jag läst om att boken innehåller) tänkte jag att jag skulle göra slag i saken och faktiskt läsa en av hans böcker också (puh, lång och dålig mening).

Men Cory är inte för mig, är väl det jag konstaterar. Jag sympatiserar med mycket av det han gör men jag bryr mig för lite om hans fiktion. Och problemet är att det gör han också. För, när han precis som många andra författare, skriver runt en idé så väntar inte Cory tills idén fungerar tillräckligt väl. Det behövs inte. Han forcerar texten och boken och får in både taffliga kärleksskildringar och dåliga personporträtt.

Men hey, jag har ingenting principiellt emot det. Jag tycker bara det är trist.

Fast visst är idén om den virala musikspridningen, som konflikten i boken centreras ikring (men inte på upphovsrättsområdet, utan snarare kring affärsutvecklingen kring idén). Men jag tror inte ens den håller riktigt.

Publicerat: måndagen 20 november, 2006 klockan 22:01.

Kategori: 2652 böcker kvar.