26 juli 2009

Web Standard Creativity #2486

Titel Web Standard Creativity
Undertitel Innovations in Web Design with XHTML, CSS, and DOM Scripting
Böcker kvar 2486

Fick en fråga från Aardvark:

(From Michael M./37/M/Munich,DE)
I’m looking for good books on web design, but not like most books about the technical part (html/css/js etc.), more about visual design and usability. Any recommendations?

Aardvark

Så jag ställde mig och tittade igenom bokhyllan efter bra böcker att tipsa om. En bok om användbarhet kändes ganska lätt, jag tipsade om Steve Krug:s Don’t Make Me Think, men det kändes värre med webbdesignen.

Boken jag hittade i bokhyllan som kändes någorlunda vettig i sammanhanget var Web Standard Creativity, problemet är bara att jag inte hade läst den själv. Jag skickade med den ändå med brasklapp.

Och så la jag fram den för att faktiskt läsa den också.

Boken innehåller tio kapitel där en webbutvecklare/webbdesigner berättar om en teknik för att göra fräna webbgrejer. Boken är indelad i tre delar med layouttekniker (§1-5), typografi för webbdesign (§6-7) och DOM-skriptningsteknik (§8-10):

  1. Semantic Structure, Dirty Pretty Presentation av Simon Collison
  2. Taming a Wild CMS with CSS, Flash, and JavaScript av Dan Rubin
  3. New York Magazine: My, What a Classy <body> av Ethan Marcotte
  4. Designing for Outside the Box av Andy Clarke
  5. Creative Use of PNG Transparency in Web Design av Jeff Croft
  6. Grid Design for the Web av Mark Boulton
  7. Bridging the Type Divide: Classic Typography with CSS av Rob Weychert
  8. Print Magic: Using the DOM and CSS to Save the Planet av Ian Lloyd
  9. Creating Dynamic Interfaces Using JavaScript av Cameron Adams
  10. Accessible Sliding Navigation av Derek Featherstone

Problemet med webbdesignböcker är ju att webben rör sig ganska snabbt. Det som var hett 2007 (när boken kom ut) är inte längre lika hett. Men designprinciper ändras inte för att trenderna rör sig och andra tekniker används, så jag hoppades få ut en del av den ändå.

Och det kanske man kan säga att jag fick. Simon Collison berättar om designen av Dirty Pretty Things sajt vilket var intressant ur perspektivet hur de närmar sig en designprocess (även om tekniken inte är särskilt cutting edge). Dan Rubins för att återigen göra tydligt att kod och utseende inte är samma sak och att man även om man inte får röra koden kan åstadkomma ganska mycket. Ethan Marcotte diskuterar att anpassa layout efter skärmupplösning (och då ändra upplägget för sidan).

Andy Clarke gör en design för något han kallar WorrySome.net (en sajt som inte finns och aldrig funnits). Designen är ganska dålig och valen av hur han skriver css (han använder attribut-selektorer för div:ar med id istället för att bara använda #-tecken) och sätter bakgrundsbilder på html-taggen. Att han dessutom designar en låtsas-sajt istället för en riktig exempel för en sån här bok är bara ynkligt. Men då har jag aldrig gillat Andy Clarke heller (när jag fortfarande läste rss-flöden åkte han ut som en av de första bland webbdesignbloggarna).

De två kapitlen om klassisk typografi och webbdesign är bra, även om det finns mycket mer att säga om ämnena. Som introduktion för grid-teknik och webbtypografi gillade jag dem ändå.

DOM-kapitlen kvittar mig lite, även om jag borde bli mer intresserad av skriptteknik. Som webbutvecklare är jag ganska begränsad i min oförmåga att inte alls kunna utveckla egna skript, bara anpassa andras. Jag har många gånger planerat att lära mig the basics för att kunna påbörja saker som andra får ta över, men jag har aldrig kommit så långt (trååkigt).

Tyvärr måste jag nog säga att mitt Aardvark-råd ändå var ganska dåligt. Den är helt enkelt ganska mycket teknik och inte så mycket design. Men det jag la till, som råd, förutom en bok var att försöka inspireras av annat än webbdesign istället. Det är dessutom ett råd som aldrig slutar gälla, oavsett var trenderna går.

Länkar

Publicerat: söndagen 26 juli, 2009 klockan 18:06.

Kategori: 2652 böcker kvar.