6 augusti 2009

Malcolm Gladwell Outliers #2505

Titel Outliers
Undertitel The Story of Success
Författare Malcolm Gladwell
Böcker kvar 2505

På väg till en middag för ett tag sedan sa jag att jag tycker Malcolm Gladwells böcker är fantastastiska som middagskonversationsämnen. F förstod inte riktigt vad jag menade, men jag försökte reda ut det lite mer för Hans Sollerman när vi diskuterade boken.

Gladwell lägger upp sina böcker med små exempel som får illustrera det han försöker säga. Exemplen är oftast som en tändande gnista för tanken. I alla fall för mig.

I The Tipping Point skrev han om vad som får något att välta över till något stort och exemplen vindlar mellan Boston Tea Party och Broken Window Theory för hur brottsligheten sjönk i New York.

I Blink skrev han om de små omedvetna impulser som påverkar vad vi gör, vad vi tycker och hur vi fungerar in the blink of an eye.

Outliers handlar om hur vi lyckas. Och det han vill säga är att det snarare är miljö än arv som gör att vi lyckas, snarare förutsättningar än talang:

Talent doesn’t exist, it’s all application and effort.

Charlie Rose A conversation with Malcolm Gladwell [via Peter Lindberg] (2008-12-19)

Han tar några olika exempel, men börjar med att exemplifiera med hockeyspelare.

You can’t buy your way into Major Junior A hockey. It doesn’t matter who you father or your mother is, or who your grandfather was, or what business your family is in. Nor does it matter if you live in the most remote corner of the most northerly province in Canada. If you have the ability, the vast network of hockey scouts and talent spotters will find you, and if you are willing to work to develop that ability, the system will reward you. Success in hockey is based on individual merit — and both of those words are important. Players are judged on their own performance, not on anyone else’s, and on the basis of their ability, not on some other arbitrary fact.

Or are they?

Outliers, s 17

Paula Barnsley satt och tittade på en match i kanadensiska juniorhockeyligan när hon upptäckte att en oproportionerligt stor del av de unga männen i lagen var födda det första kvartalet av det år de fötts.

Hennes man Roger Barnsley gick hem och började undersöka saken närmare. Tillsammans med Gus Thompson har han sedan i mer än tjugo år haft ett projekt där de undersökt den relativa ålderseffekten.

The relative age effect, is strikingly evident in activities that are competitive and where performance is highly correlated with age and maturity. As noted above, the relative age effect in sport was first noted among elite level ice hockey players. These findings demonstrated that for major junior leagues and the National Hockey League, player birth dates decreased in frequency from January through December. It was theorized that this relative age effect arose from the consequences of grouping young boys for entry into organized minor hockey, thereby producing a one-year age range for the participants. As size, speed, and coordination are highly correlated with age, older players within the age-group will, on average, show superior performance. Thus, it can be said that maturity had been mistaken for ability by coaches, peers and the individuals themselves. The resulting expectations that are created for individual children creates a self-fulfilling prophecy that provides age-advantaged children with greater self-confidence and regard by others.

Relative Age Studies Background on Relative Age

Ungefär samtidigt som jag läste boken var det juniorhockey-vm och Tre kronors juniorlag var i final mot Kanada. Så jag tänkte att jag skulle undersöka hur det faktiskt såg ut i finallagen:

Sveriges lag i junior-vm 2008
# Position Namn Födelsedag
17 F Anton Persson 4/1 1989
9 F Oscar Möller 22/1 1989
25 GK Jacob Markström 31/1 1990
29 F Simon Hjalmarsson 1/2 1989
18 F Joakim Andersson 5/2 1989
10 F Mattias Tedenby 21/2 1990
16 D Tim Erixon 24/2 1991
26 F Jacob Josefson 2/3 1991
22 F Mikael Backlund 17/3 1990
6 D Nichlas Torp 10/4 1989
21 F Magnus Svensson Pääjärvi 12/4 1989
24 F David Ullström 22/4 1989
5 D Erik Karlsson 31/5 1990
8 D Viktor Ekbom 1/6 1989
30 GK Mark Owuya 18/7 1989
20 F André Petersson 11/9 1990
3 D Sebastian Erixon 12/9 1989
23 F Nicklas Lasu 16/9 1989
11 F Marcus Johansson 6/10 1990
7 D David Rundblad 8/10 1990
28 F Carl Gustafsson 23/10 1989
4 D Victor Hedman 18/12 1990

I det svenska laget är det 9 av 22 spelare (40,9 %) som är födda under årets första kvartalet. Det är 14 av 22 (63,6 %) som är födda under första halvåret.

I Kanadas lag är 10 spelare födda under årets första kvartal (35,7 %) och 16 under det första halvåret (57,1 %).

Spelare födda per kvartal
  Q1 Q2 Q3 Q4
Sverige 9 5 4 4
Kanada 10 6 6 6
Totalt 19 11 10 10

Forskningen och Gladwell menar att de som föds tidigt på året har hunnit bli några månader längre, några månader tyngre och de har också hunnit öva några månader till än andra som är födda senare på året och därför lyckas de bättre.

När de då hunnit bli lite bättre på hockey under de extra månader som de levt får de också andra fördelar. De bästa får åka på elitläger vilket gör att de får ännu mer tid att träna och blir ännu bättre. Så effekten eskalerar.

Och just tid är en av huvudpoängerna i Outliers. Gladwell menar att för att bli riktigt bra på något, vad det än vara månde, måste man lägga ned ungefär 10 000 timmar på det. Det handlar inte om talang, det handlar om att de fick chansen att lägga ned tiden för att lära sig.

Så när de här hockeyspelarna fötts är egentligen inte det mest väsentliga, det är bara en av alla naturliga förutsättningar som spelar in. Det handlar om var man föddes, när man föddes och i vilket samhälle/vilken kultur.

People don’t rise from nothing. We do owe something to parentage and patronage. The people who stand before kings may look like they did it all by themselves. But in fact they are invaraiably the beneficiearies of hidden advantages and extraordinary opportunities and cultural legacies that allow them to learn and work hard and make sense of the world in ways others cannot. […] It’s not enough to ask what succesful people are like, in other words. It is only by asking where they are from that we can unravel the logic behind who succeeds and who doesn’t.

Outliers, p 19

Bill Gates föddes på en plats i en tid när han i precis rätt ögonblick kunde få tillgång till stordatorer nära där han bodde. The Beatles fick möjligheten att spela varje kväll i Hamburg. [Grundare av New Yorks advokatbyråer är en viss befolkningsgrupp födda ungefär samtidigt.]

Sociala förutsättningar gör så Colombianska plan kraschar i New York, hur risodlande bönder genom naturligt urval blivit bättre lämpade för matte och till slut mynnar det ut i vad som nästan kan liknas vid Malcolms försök till självbiografi.

Ur ett perspektiv är Outliers ganska olycklig läsning. Enligt bokens premiss är vi predestinerade redan från början, våra förutsättningar har redan bestämt varför du lyckas med något och även varför jag inte gör det. Men jag väljer att istället se till att ta vara på de förutsättningar som man har och sen jobba för det.

Sen väljer han ju som alltid exempel som passar in i det han vill säga. Men det är OK. Gladwell är en tankeväckare. Han brukar få kritik för att han säger självklara saker, men det han gör är att han lyfter upp dem i ljuset och gör samband tydliga. Det gör han bra.

Läs mer

Bokardo skriver om interaktionsdesign apropå kapitlet om Flight 052 och de colombianska piloterna:

As most designers know, design is about communication. And getting that communication as clear and straight-forward as possible is one of our primary goals. As we can see with Flight 052, even in the most serious, agreed-upon situations communication can break down. So returning to the basics can be a good way to make sure we’re communicating exactly what we need to.

Bokardo What Malcolm Gladwell’s book Outliers can teach us about interface design (2009-01-09)

Länkar

Extra

Jag fick inte riktigt in det här i texten, men man kan ju också hitta saker som inte stämmer in med teorierna. Tittar man till exempel på våra mest framgångsrika hockeyspelare finns det ingen absolut korrelation till när de föddes: Mats Sundin (13/2), Nicklas Lidström (28/4), Peter Forsberg (20/7), Leif ’Honken’ Holmqvist (12/11), Henrik Zetterberg (9/10), Börje Salming (17/4), Sven ’Tumba’ Johansson (27/8), Lennart ’Lill-strimma’ Svedberg (29/2).

Publicerat: torsdagen 6 augusti, 2009 klockan 18:56.

Kategori: 2652 böcker kvar.