5 januari 2010

42 böcker närmare döden

2003 startade jag det här projektet. Från början var tanken mest skrämmande. Det var första gången jag någonsin tänkt på hur långt mitt liv faktiskt var. Första gången det blev tydligt.

Men även om jag blev skrämd till en början, växte känslan av att det var en spännande tanke. En kommentar till och en del av bloggarnas eviga dokumenterande (som jag naturligtvis redan var en del av). I sinnet blev det också som en utmaning:

– Bara 2652 böcker kvar? Det överlever jag lätt.

Även den tanken är naturligtvis absurd. Vem tävlade jag med? Spela schack med döden, anyone? Men jag kunde motivera det. Jag ville verkligen börja läsa mer regelbundet. Och allt som kunde leda till det måste vara något bra.

Jag har alltid läst, men velat läsa mer. Jag tog mig inte tid. Jag har alltid tyckt det varit värt att läsa när jag gjorde det, men jag gjorde det ändå inte. Jag tror på sätt och vis det var ett sätt att väga upp vad jag läste också.

Åren runt 2003 var den tid jag läste bloggar allra mest. Jag levde i min rss-läsare. Det var fantastiskt och otroligt lärorikt, men jag ville väga upp att bara läsa korta artiklar med längre tankar. Och jag ville läsa mer skönlitteratur. Jag hade redan börjat skriva om böcker jag läst på min gamla blogg k-märkt men det var inte särskilt strukturerat.

Nedräkningsprojektet blev en sporre till mer läsning, men även till att dokumentera mer.

Efter ett tag såg jag fler fördelar med dokumentationen: den fick mig att tänka en gång till på böckerna jag läst och därmed fick jag ut mer av dem.

Det enda jag varit rädd för är att jag ska försöka lura mig själv med att läsa mer lättlästa böcker för att förbättra min statistik. Att göra det för att faktiskt komma upp i 52 böcker om året, vilket jag inte ens nästan gjorde det år jag startade det projektet – eller något annat år för den delen.

Men sen dess har jag läst både långa klassiker, moderna romaner, facklitteratur och en del lyrik. Jag har lyckats med mitt uppsåt. Jag läser mer, ganska mycket mer faktiskt. Och det känns alldeles underbart.

Sen är jag inte längre lika hård mot mig själv i det här projektet. Det blev en onödig stress att tvingas skriva om alla böcker jag läste. Nu, här, skriver jag bara om de jag vill skriva om.

Dokumentationen över läsningen gör jag på aNobii och på insidan av de fysiska böcker jag läser. (I varje bok jag läst ut skriver jag vilken bok i ordningen det är kvar, vilket datum jag läst ut den och den plats jag läst ut boken på.)

aNobii hjälper mig dessutom att dokumentera de böcker jag inte kan skriva på insidan av, som de e-böcker för Kindle och de ljudböcker jag läser.

aNobii-bokhyllan visar att jag kom 42 böcker närmare döden 2009. Och 2009 är det år jag läst näst flest böcker sedan projektet startade:

Projekt 2652 böcker kvar tills jag dör
År Böcker Sidor
2009 42 11147
2008 57 15294
2007 16 5958
2006 23 7419
2005 30 9739
2004 18 6139

2009 läste jag mina första e-böcker (köpte en Kindle i oktober och fick den i november).


En sak till. Med min sista bok jag läste ut 2009 hade jag 2467 böcker kvar att leva.

Publicerat: tisdagen 5 januari, 2010 klockan 22:32.

Kategori: Meta.