4 maj 2010

Spännande dagar om bokens framtid och min själsfrände

Jag har två spännande dagar i litteraturens tecken framför mig. Just nu sitter jag på tåget på väg mot en halvdagskonferens anordnad av Bokens framtid och Kista Idea Lab (med flera).

Vi ska prata om Ny teknik, nya förutsättningar, nya affärsmodeller. Det känns spännande och blir förhoppningsvis väldigt intressant. Tekniken att publicera böcker i intresserar mig egentligen inte så mycket, mer vad det gör för författare, för skrivande och för läsande.

I morgon, onsdag 5 maj, ska jag på något helt annat. På Stockholm stadsbibliotek ska jag berätta om min själsfrände. Jag fick frågan om jag ville vara med från Nina Frid från Bokcirklar.se för ganska länge sedan nu. När hon förklarade vad det var lät det otroligt läskigt och helt utanför min comfort zone. Så jag tänkte att det måste jag väl tacka ja till.

Då var instruktionen enkel. Gå ner till arkivet och hämta en bok som betytt mycket för din läsning. Sen blev det mer komplicerat.

Min första reaktion var att jag skulle hämta upp Sandy av Walt Morey för att det är en av de där ganska meningslösa böckerna från Disney’s ungdomsklubb, en bokklubb som skickade fem-böcker och förkortade versioner av Varghunden till mig i unga år, som ändå gjort ganska mycket för min läsning. Fifi sa att hon skulle ligga hemma hela dagen med skämskudde om jag gjorde något sånt.

Sen när dagen började närma sig och datumet blev bekräftat fick jag veta mer om evenemanget. Det hette Läsarnas själsfrände, bara en sån sak. Sandy är definitivt inte min själsfrände. Jag minns mest att det var en av de rätt meningslösa böckerna som jag ändå fick ut något litet ur. Så vad är min själsfrände då? Jag tänkte en stund och försökte först undvika det självklara: New York-trilogin av Paul Auster. Det är den bok jag tänkt överlägset mest på av alla jag läst tror jag. Och den har så många fina saker med sig. Som att det var Fifi som lånade ut den till mig. Och att vi därefter bytt favoritförfattare med varandra. Innan dess var min favorit Douglas Coupland, nu är han hennes (tror jag). Jag började läsa på lite om boken, för det var trots allt ett tag sedan jag läste den. Började känna mig lite förberedd.

Så fick jag idag brev från samtalets moderator Harald Hultqvist:

Vi har redan haft ett antal själsfrändekvällar i Rotundan med lite annan utformning, där EN samtida författare talat om EN själsfrände från våra bokmagasin. Nu är vi flera och det kommer ju göra att samtalet ser helt annorlunda ut. Dessutom vill vi gärna släppa in publiken ännu mer än vi tidigare gjort. Vi kan förhoppningsvis se fram emot ett ganska kaotiskt, böljande och givande samtal.

Några större förberedelser krävs inte från er sida, egentligen behöver ni bara ta med er de läsupplevelser som ändå aldrig lämnar er ifred. Som en liten extragrej vill jag dock gärna att ni tittar särskilt på något stycke av er författare som ni kan tänka er att läsa upp. Det har varit mycket uppskattat tidigare. Denna gång kommer tiden vara mera knapp så vi får se hur mycket läsning vi hinner med, men bra alltså om ni lägger i ett bokmärke på lämplig plats.

Någon av er har varit extra duktig och redan skickat mig mejl om vilka författare som är aktuella. Det vore bra om även ni andra kunde göra det snarast, eller ringa och berätta ([…]). Ni får välja fritt inom den svenska skönlitteraturen, men extra upprymd och glad blir jag om ni plockar upp en författare som är död och lite bortglömd eller oläst. Hellre Snoilsky än Strindberg, Hellre Bremer än Lagerlöf – men det viktigaste är förstås att det är en bok som ni brinner för och vill att andra ska läsa.

E-post (2010-05-04)

Några reflektioner: 1. This is out of my league. 2. Jag läser inte på det här sättet. 3. Svensk författare? 4. Sist var det Björn Ranelid den som tog med sin själsfrände.

Det framgick säkert av att vi skulle hämta en bok från arkivet att det skulle vara en svensk författare. Men sånt vet jag inget om. Jag läser som jag lyssnar på musik. Historielöst och efter nyfikenhet, mest nytt.

Jag är körd. Det här blir kul.

Publicerat: tisdagen 4 maj, 2010 klockan 07:59.

Kategori: Meta.